TIJDLIJN een dynamisch kunstwerk in opdracht voor het Fioretti College Veghel, door Astrid Moors.

Gebaseerd op het motto van de school, persoonlijk en praktisch, is er een dynamisch kunstwerk tot stand gekomen dat omarmd wordt door de leerlingen van het Fioretti College. Het werk heeft een prominente plek in het gebouw: de entreehal.


Drie schilderijen van 140x105 cm en een rond paneel van 50x50 cm. De achterwand heeft een turquoise vlak van 105 x700 cm.
Een computer projecteert door middel van 2 beamers bewegend beeld op de schilderijen en het paneel.


Wat is er te zien

Meer dan 1300 portretten van leerlingen en personeel van de school worden at random geprojecteerd op de 3 schilderijen. De gezichten ontstaan als geschetste lijnen. Als het portret klaar is, verschijnt heel kort de foto van het persoon in beeld. Vervolgens begint de opbouw van een nieuwe lijntekening.
Daarnaast is er een 'tijd-rondje'. Hierop is af te lezen welk moment van de dag het is. Tijdens de les: een draaiend bloempje, tussen de lessen: een rennend figuurtje, is het pauze: een gitarist in de kleine pauze, een eter in de middagpauze. Voor en na school vult een fietser het rondje. De (ondergrond-) schilderijen hebben een ritme/structuur van stenen op ware grootte in metselverbanden: staand- wild- en kettingverband. Het rondje heeft een gemetselde cirkel.
De laatste laag op de schilderijen is van een iridiserende acryl metallicverf, waardoor sommige delen subtiel anders tonen als erop geprojecteerd word. De fioretti (bloempjes, naar de bloemlezing van St. Fransiscus) komen in alle schilderijen terug, maar ook in de projectie.

Techniek
De portretten zijn in lijnen getekend en vastgelegd in een xml database.  Dit levert een verzameling van meer dan 3 miljoen lijnen op.
Een digitaal kunstwerk met veel "ouderwets" handwerk.  Elk najaar zal dit werk ge-up-date worden, oude leerlingen eraf, nieuwe erbij!

De ontstaansgeschiedenis
In december 2008 kwam de vraag van het FiorettiCollege om een kunstwerk te realiseren ter gelegenheid van de nieuw- en verbouw van hun MAVO-VMBO school in Veghel. Een jaar eerder had ik contact gezocht met Rienks architecten uit Breda, die verschillende interessante projecten in hun portfolio hadden staan. Mogelijk konden wij iets voor elkaar betekenen.
En dat bleek! Zij hadden de opdracht voor de realisatie van de nieuw- en verbouwing gekregen en droegen mij aan als beeldend kunstenaar.

Ik maakte 4 schetsontwerpen, waar na overleg 1 idee als sterk werk boven kwam drijven. Kernwoorden waarmee ik rekening heb gehouden in de schetsfase zijn: persoonlijk en praktisch, gelijkwaardig, ieder zijn rol, zien en gezien worden, laagdrempelig, herkenbaar, bijdragend tot profilering naar de buitenwereld, esthetisch verantwoord. Daarnaast heb ik in het idee meegenomen dat "de Fioretti" de bloemlezing van Fransiscus de naamgever van de school is. Fioretti betekend letterlijk 'bloempjes'.
De definitieve versie werd gepresenteerd en voor de zomer kon een aanvang worden gemaakt met de realisatie. De deadline werd gesteld op eind november, dan zou de opening van de nieuw- en verbouwde school zijn.



Het tijdgebonden rondje
in het "tijdgebonden" rondje, 6 verschillende animaties. De fietser is te zien vóór en na schooltijden, de eter in de lunchpauze, de gitarist in de kleine pauzes en 's avonds. Eronder de juicher als er een jarige te zien is. Daarnaast het bloempje, als er les is. En de renner, 2 minuten voor het begin van elke les.

Beeldmateriaal van het proces en eindresultaat

Het werk tijdens het maken, ateliersituatie:






tijdens het installeren:

en het eindresultaat, door projectie en ondergrond erg moeilijk vast te leggen:








Een filmpje van het kunstwerk is te zien op youtube. En nog een filmpje meer in detail op youtube.
Op internet staat een artikel over de opening:
Maar voor dit werk geldt bovenal: zien wat het is? Ga het in het echt zien, ga naar Veghel.

Met dank aan:
- Jasja Zuidmeer (Lucid Dreams b.v.) voor de flex-programmering en de database.
- alle leerlingen en medewerkers van het Fioretti College Veghel,
- Peter Toen voor het modelzitten voor het tijdgebonden personage,
- Edward de Gier (directeur Fioretti College) voor de opdracht en
- Marcel Snellenberg (Rienks architecten) voor de bemiddeling.